Η παρουσία και μόνο ενός λεπτού αόρατου φιλμ λεβητολίθου, κοστίζει πολλά Ευρώ κάθε χρόνο, λόγω υψηλότερου κόστους για την κατανάλωση, μεγαλύτερης ποσότητας πετρελαίου και ενέργειας.
Έστω και ένα λεπτό στρώμα, μειώνει την ροή του υγρού μέχρι και 30%. Μεγαλύτερο στρώμα, μειώνει την διατομή της σωλήνας, με αποτέλεσμα την μείωση της κυκλοφορίας των υγρών μέχρι και τον φραγμό αυτών.
Επιπλέον, κάτω από κάθε στρώμα λεβητόλιθου η διάβρωση του μετάλλου συνεχίζεται αμείλικτη και οδηγεί σε υπέρογκα υψηλό κόστος αναγκαίας διακοπής λειτουργίας και εκτεταμένων επισκευών.
Στην πραγματικότητα, οι λέβητες, οι εναλλάκτες, τα δίκτυα ψύξεως, οι πύργοι ψύξεως έχουν σχεδιαστεί να λειτουργούν με τελείως καθαρή επιφάνεια.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΕ ΣΠΑΤΑΛΗ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Όπως προκύπτει από την ανάλυση των παραπάνω φαινομένων στις εγκαταστάσεις ζεστού και κρύου νερού, έχουμε μία σταδιακή απώλεια της ενεργειακής απόδοσης των συστημάτων που πολλές φορές φθάνει και στο 35%.
Από την άλλη πλευρά η μείωση της θερμικής αγωγιμότητας των επιφανειών έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας εξόδου των καυσαερίων όπως επίσης και την αύξηση του ποσοστού CO2 που αποβάλλεται στην ατμόσφαιρα μέσω των καπναγωγών.
Αν λάβουμε υπ’ όψη ότι σε κάθε αστική περιοχή ο κύριος όγκος των εκπομπών CO2 προέρχεται από τα σπίτια (θέρμανση + ζεστό νερό + μαγείρεμα) τότε η θέσπιση ρυθμιστικών μέτρων για την επεξεργασία του νερού των εγκαταστάσεων θα απέφερε σημαντικό αποτέλεσμα στις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις και στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Σε προηγμένες χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο BS7593, Γερμανία, Ιταλία DL 192/05 N°311, Ισπανία Según el Energy Savings Trust (Fundación para el Ahorro Energético ) κτλ) είναι πλέον υποχρεωτική με νόμο, η διαχείριση του νερού εγκαταστάσεων πριν την θέση σε λειτουργία.
Το κόστος για την Ελλάδα των μολυσμένων λεβήτων μπορεί να είναι εκατομμύρια ευρώ. Με περίπου 1,5 εκατομμύρια λέβητες κεντρικής θέρμανσης, ακόμη και μία μέση απώλεια του 5% σε ένα μέσο ετήσιο κόστος καυσίμου μόνο, ας πούμε 400 €, μας οδηγεί σε μία σπατάλη 30.000.000 €. Αυτό δεν περιλαμβάνει ακόμη επαγγελματικά και βιομηχανικά συστήματα!